Syksyn sävel 1974

Syksyn sävelen uudistuneet kilpailusäännöt herättivät suurta keskustelua levy-yhtiöissä. Irwin Goodmanin kahden loppukilpailukappaleen menestyksen vanavedessä kilpailun sääntöihin lisättiin pykälä, jonka mukaan kukin artisti saa osallistua kilpailuun vain yhdellä äänitteellä. Uuden säännön seurauksena kilpailuun lähetettyjen äänitteiden määrä laski edellisvuodesta. Määräajassa MTV:lle saapui 86 sävelmää, joista 20-henkiseksi paisunut raati valitsi tuttuun tapaan kymmenen parasta yrittäjää loppukilpailuun. Vaikka lähetettyjen äänitteiden määrä koki laskua, kapellimestari Rauno Lehtinen ei ollut huolissaan kotimaisen musiikin elinvoimasta. Lehtinen vakuutti kilpailuun lähetettyjen kappaleiden osoittavan ”rautaisen etevän nuoren iskelmäsäveltäjäpolven esiinnoususta.” Lehtinen toisaalta myönsi, ettei karsinta ollut tällä kertaa ”kovin vaikea”, sillä loppukilpailuun päässeet kilpailukappaleet erottuivat aivan selvästi omaksi ryhmäkseen karsintojen pistetilastossa.

Kuuluisasta Yleisradion VEK -kokoonpanosta MTV:lle siirtynyt Matti Kuusla toimi kilpailun juontajana. Leppoisan humoristiseen tapaan lähetyksiä isännöinyt Kuusla onnistui tuloslähetyksessä arpomaan 140 333 annetun äänen joukosta arvonnan pääpalkinnon toisen kanavan toiseen kilpailuun kuuluneen kortin. Hämmennyksen vallassa pääpalkinto arvottiin uudelleen. Myöhemmin samaisessa lähetyksessä Kuusla lupasi kortin löytävän ”perille myös siihen oikeaan arvontaan.”  

”Romanttinen, kaunis sävelmä, josta itse pidän kovasti” totesi kilpailun avannut Inga Sulin kappaleestaan Rakkaustaika. Inga kertoi haastattelussaan musiikkityön jatkuneen tasaisen vauhdikkaaseen tahtiin yli vuosikymmenen ajan, vaikka menestyslevyt olivat jääneet odottamaan itseään. Niin näyttelijänä kuin laulajana tunnettu Inga ei surkutellut levymenestyksien puutetta vaan totesi tilanteen olevan positiivinen kun ”yleisö ei ole leimannut minua minkään tietyn musiikkisuunnan edustajaksi, jonka johdosta voin keikoillakin laulaa monipuolista ohjelmistoa.”

Keväällä Suomea Eurovision laulukilpailussa edustanut Carita Holmström oli toistamiseen mukana Syksyn sävelessä. Omaa sävellystään Jos tahtoo aamuun Carita kuvaili haastattelussa ”sellaiseksi jazzahtavaksi, voimakkaaksi sävellykseksi”, jolle hän ei povannut erityisempää menestystä. Sanat kappaleeseen loihti suomirockin jättiläiseksi noussut Juice Leskinen. Kuten tavallista, nytkin kokeilevammat ja erikoisemmat kappaleet jäivät auttamatta kaupallisten iskelmien varjoon ja Carita joutui päättämään muuten niin menestyksekkään vuoden Syksyn sävelen kymmenenteen sijaan.

Fredi oli jo tuttu nimi suomalaisille niin iskelmätaivaalta kuin television Kivikasvot-sarjasta, mutta Avaa sydämesi mulle oli hänen ensimmäinen Syksyn sävelen loppukilpailuun asti päässyt sävelmä. Fredi myönsi ennen kisoja olleensa kiintynyt kappaleeseen, jota hän kuvaili hitaaksi, rauhalliseksi ja romanttiseksi. Äänestävä yleisö kiintyi myös kappaleeseen niin hyvin, että kappale sijoittui lopulta toiseksi.

Suurta menestystä levymarkkinoilla nauttinut ja monesti eri laulukilpailuissa nähty Hector oli ensimmäistä kertaa Syksyn sävelessä sooloartistina. Lapsuuden loppu oli Hectorin mukaan ”vauhdikas kappale, jossa sanat ovat yhtä tärkeät kuin sävel.”

Hector puhuu järkyttyneenä tv-ohjelmasta Sanokaa hyvästi, jossa suoraan kerrottiin, miten idioottimaisella tavalla ihminen on tehnyt lopun useista eläinlajeista – niin että ne ovat tuomitut kuolemaan sukupuuttoon.

Katkelma ”Hectorin kahdet kasvot” -artikkelista (Katso 45/1974, teksti: Anna-Kerttu Wiik)

Neljänneksi sijoittuneen kilpailukappaleen lisäksi yleisön mieliin jäi Hectorin lavaesiintyminen viittoineen ja meikkeineen. Vihertävän valkoisiksi maalatut kasvot, violetinmustien renkaiden ympäröimät silmät sekä musta viitta herättivät niin paljon keskustelua, että jopa aikansa suosittu viihdesarja ”Merirosvoradio” päätyi ohjelmassaan parodioimaan esiintymistä.

Finnhitsaaja on käsitellyt Hectorin esiintymistä tarkemmin omissa kirjoituksissaan seuraavasti:

Syksyllä 1974 Hector kilpaili jälleen Syksyn sävelessä. Kilpailukappaleena oli dramaattinen ja – jälleen – erittäin vahvasti Bowie-vaikutteinen Lapsuuden loppu, jonka synkeä sanoitus maalaili apokalyptisiä kuvia ihmiskunnan tulevaisuudesta. Sanoitus oli saanut ilmiselviä vaikutteita Arthur C. Clarken samannimisestä tieteisromaanista (1953), jonka suomennos oli ilmestynyt edellisenä vuonna. Hectorin hätkähdyttävä kilpailuesitys on jäänyt vahvasti aikalaisten mieliin. Hector esitti väkevän laulunsa verhoutuneena mustaan haudankaivajan viittaan, kasvot vahvasti valkoiseksi kalkittuna ja silmät mustaan silmämeikkiin peitettynä. Urbaanin legendan mukaan maski olisi johtunut siitä, että artisti yritti peittää tappelussa saamaansa mustaa silmää. Hector sai runsaasti kuittailua teatraalisesta esityksestään, jota esimerkiksi Leo Lastumäki parodioi television sketsiohjelmassa. Siitä huolimatta, että Hector oli Syksyn sävelen aikoihin ehdottomasti Suomen suosituin artisti, Lapsuuden loppu jäi postikorttiäänestyksessä neljänneksi 17 725 äänellä.

Hector pohti vuonna 2011 Syksyn sävel retro -dokumenttisarjassa, kuinka hätkähdyttävä stailaus saattoi pikemminkin karkottaa potentiaalisia äänestäjiä. Toisaalta kilpailun voittaneen Metsämökin tontun esityksessä oli niin ikään panostettu esiintymisvaatteisiin, mutta esimerkiksi lasten oli varmasti helpompi äänestää Tuck-munkiksi pukeutunutta Jussi Raittista kuin pelottavaa gootti-Hectoria. Valitettavasti vuoden 1974 Syksyn sävelen kilpailulähetys on kadonnut arkistoista, joten Hectorin legendaarisesta esityksestä ei ole jäänyt jäljelle taltiointia. Lapsuuden loppu julkaistiin singlenä, jonka B-puolelle poimittiin Jatkuvuus.

Topmost-yhtyeestä soolouralle siirtynyt Kristian ”Kisu” Jernström lauloi huumoripoppiksen Juustossa löytyy. Nuoresta iästään huolimatta jo kauan keikkaillut Kisu ponnahti yleisön suosikiksi edellisvuoden hitillään Uneen aika vaipuu. Kilpailukappalettaan Kisu kuvaili hauskaksi jutuksi, ”reippaaksi sävelmäksi joka haluaa levittää hyvää tuulta”. Hyväntuulisuus tarttui myös televisioyleisöön ja kappale kävi tiukkaa taistoa Fredin kanssa kilpailun toisesta sijasta. Lopulta Kisu sijoittui kilpailussa kolmanneksi alle kahdensadan äänen erolla Frediin.

”Vauhdikas ja hirveän hauska” totesivat Paula Koivuniemi ja Viktor Klimenko yhteen ääneen ensimmäisestä duetostaan Yksi vain. Vaikka kummallakin oli jo takana soolouraa, Syksyn sävel oli molemmille uusi tuttavuus. Kasakkalauluillaan maailmalla kiinnostusta herättänyt Klimenko naureskeli soolouransa imagon olevan ”niin venäläisiin lauluihin sidottu, että tarvitaan duetto, jotta uskallan esittää länsimaalaisempaa.” Kappale sijoittui kilpailussa lopulta viidenneksi, eikä Paulan ja Viktorin yhteistyö kantanut yhtä singleä pidemmälle.

Pepe Willberg ei lannistunut edellisvuotisen Aamun kohtalosta vaan jatkoi tutulla reseptillään myös tänä vuonna. Pepe tuumi haastattelussaan Taivas itkee -kappaleen olevan ”samanlainen kuin esittämäni kappaleet yleensäkin, semmoinen rytmiltään keskinkertainen”. Keskinkertaiseksi jäi kappaleen menestyskin, kuudes sija kymmenen kilpailukappaleen joukossa.

Jukka Kuoppamäki kantoi edellisvuoden voiton myötä ennakkosuosikin viittaa. Kilpailukappaleen Väinämöinen idea oli pyörinyt Kuoppamäen päässä aina alkuvuodesta lähtien, mutta lopullisesti sen tekemiseen sysäsi Lapin-kiertue. Kansanihmiset olivat osoittaneet artistille, kuinka vahva on suomalainen kansallishenki ja kansanperinne. Lukiessaan Kalevalaa uudelleen Kuoppamäki ihastui sen vetävään sanarytmiin. Itse kilpailukappale oli Kuoppamäen sanoin ”korvaan tarttuva pop-melodia, josta löytyy niin beatia, soulia kuin kansanomaisuutta.” Teksti itsessään oli ”lyhennelmä Väinämöisen tarinasta.” Kappaleen kohtalona oli kuitenkin jäädä kilpailussa sijalle seitsemän.

Kilpailusta jo aikaisemmilta vuosilta tutuksi tullut Anki kertoi kilpailukappaleensa olevan erilaista musiikkia kuin hänen aiemmin esittämänsä, muttei kuitenkaan liian hempeää. Ranskalaistyyppisen Marien menestykseen Anki ei uskonut. Anki totesi naureskellen ”suosijoiden” olevan ”epäilemättä vähän iäkkäämpää joukkoa kuin tällaisissa äänestyskilpailuissa aktiiviset tyttölapset”. Ruotsinkielisellä puolella musiikkipitoisia lastenohjelmia vetänyt Anki tuli lasten kanssa erinomaisesti toimeen ja totesikin lasten musiikkimakua aliarvioitavan liian usein: ”Eivät he kaipaa pelkästään ”lapsellisia” lauluja, vaan he ymmärtävät varsin monipuolisesti musiikkia”.

Jussi Raittinen tunnetaan täysverisenä rock ’n roll miehenä. Jussi oli valloittamassa musiikillaan Suomea yhdessä veljensä Eeron ja The Boys -yhtyeen kanssa 60-luvun puolessavälissä. Nyt Jussi & The Boys oli mukana iskelmäkilpailussa hyvin tavoilleen uskollisella sävelmällä Metsämökin tonttu, joka leikittelevän sanoituksen ohella oli täysverinen rock ’n roll –kappale. Jussi uskoi mahdollisuuksiinsa sillä ”nyt kuumaa muotia olevaa rokkia edustavia kappaleita ei ole kilpailussa muita mukana. Aikaisemminkin kansa on tuntunut pitävän tällaisista huumoripitoisista sävelmistä.” Kilpailulähetyksen jälkeen samaa mieltä oli myös suurin osa studiolla olleista ihmisistä. Jussi osuikin lopulta täysin oikeaan, sillä kilpailukappale oli melko ylivoimainen voittaja. Eroa toiseksi tulleeseen Frediin muodostui lähes 14 000 äänen verran. Edes Jussin pelkäämää kirkollisten piirien boikottia ei tapahtunut, vaikka Jussi esitti kappaleen munkin puvussa. Tosin väärinkäsitysten välttämiseksi Jussi piti televisioesiintymisessä kaulallaan ”Rock-donitsi” -kylttiä. Vaatteet oli hankittu jo hyvissä ajoin ja ”niitä oikein suunniteltiin”, totesi laulaja Katso-lehden haastattelussa.

20 suosikkia – levyn kansikuva

Vaikka loppukilpailun parhaimmisto menestyikin mainiosti levymarkkinoilla, karsintaan jääneistä kappaleista kaksi ylitti myös näiden menestyksen. Alkuvuonna jättihitillään Marilyn suosionsa räjäyttänyt Juice Leskinen Coitus Int. -yhtyeensä kanssa pyrki kilpailuun Jyrki boylla. Kansansuosiota nauttinut yhtye ei kuitenkaan saavuttanut loppukilpailupaikkaa. Se ei kuitenkaan estänyt uuden kappaleen voittokulkua levymarkkinoilla. Kappaleen ”Jyrkiksi” epäiltiin Suosikki-lehden sen aikaista päätoimittajaa Jyrki Hämäläistä, mutta Leskinen kumosi väitteet tamperelaisen Radio 957:n haastattelusarjassa Juice 40 vuotta

Ei biisiä kannata tehdä jostain Jyrki Hämäläisestä, kyllä siinä pitää olla laajemmat näkökulmat. Kyllä tuollaisia ”jyrkejä” on jokaisella ihmisellä.

Juice Leskisen haastattelu Radio 957:n haastattelusarjassa Juice 40 vuotta (1990)

Karsiutuminen kävi myös Irwin Goodmanin Viuhahduksen kohtaloksi. Viuhahdus kohosi single-listojen  kärjen lisäksi lehtien otsikoihin, sillä kappaletta epäiltiin jo tuoreeltaan plagiaatiksi kymmenen vuoden takaisesta amerikkalaisesta hitistä Hey Jean, Hey Dean. Viuhahduksen suursuosiota Irwin ei kuitenkaan päässyt hyödyntämään, sillä keikkailun uuvuttama taiteilija poistui julkisuudesta puolentoista vuoden ajaksi.

Alkukarsinta koitui myös muun muassa Markku Aron ja Maalaispoika oon -hitillä levylistojen kärkeen ponnahtaneen Mikko Alatalon kohtaloksi. Kilpailun nimeä ei käytetty tänä vuonna sen suuremmin hyväksi levymarkkinoilla, vaikka Jukka Kuoppamäen levy-yhtiö Satsanga mainostikin erään kokoelmalevyn sisältävän yhtiön lähettämiä kappaleita kilpailuun.

Loppukilpailu: 7.10.1974 20.00 – 21.00 MTV1

Tuloslähetys: 22.10.1974 19:00 – 20:00 MTV1

Juontaja: Matti Kuusla

Lähteet:

Katso-lehdet vuodelta 1974

Jaana 40/1974

Finnhitsaaja: Kuukauden levyartikkeli: Hector – Hectorock I (PSO, 1974)

SIJOITUSKAPPALEEN NIMIESITTÄJÄ(T)SÄVELTÄJÄ(T)SANOITTAJASOVITTAJA(T)ES.NROÄÄNET%
1Metsämökin tonttuJussi & The BoysK.W. BlomqvistK.W. BlomqvistKaj Westerlund735 24325,1
2Avaa sydämesi mulleFrediMatti SiitonenVexi SalmiNacke Johansson321 80815,5
3Juustossa löytyyKisuKristian Jernström
Raimo Henriksson
Chrisse JohanssonRaimo Henriksson1021 62515,4
4Lapsuuden loppuHectorHectorHectorMatti Bergström417 72512,6
5Yksi vainPaula & ViktorErik LindströmJukka VirtanenPentti Lasanen613 6459,7
6Taivas itkeePepe WillbergPepe Willberg
Markku Johansson
Vexi SalmiMarkku Johansson511 5538,2
7VäinämöinenJukka KuoppamäkiJukka KuoppamäkiJukka KuoppamäkiKari Hillo
Vesa Lattunen
98 8806,3
8RakkaustaikaInga SulinJohan SimeliusKari TuomisaariNacke Johansson15 3513,8
9MarieAnkiAnki LindqvistAnki LindqvistPirjo Bergström83 0642,2
10Jos tahtoo aamuunCarita HolmströmCarita HolmströmJuice LeskinenCarita Holmström21 4391,0

Jätä kommentti