Syksyn sävel 1999

Finaali 9.10.1999 klo 19.30-21.00

Tuloslähetys: 9.10.1999 klo 22.30-23.00

Paikka: MTV-Filmihalli, Helsinki

Juontajat: Pertti Salovaara

Vuosituhannen viimeiseen Syksyn sävel-kilpailuun saapui määräaikaan mennessä 378 sävelmää. Pertti Salovaaran tutussa komennossa käytiin illan aikana läpi 12 finalistia. MTV3 oli tehnyt Syksyn sävelen alla merkittävän muutoksen; se oli päättänyt myydä yhtiöitetyn MTV Viihteen kansainväliselle Pearson Televisionille. Vaikka kilpailun taustalla oli koettu muutoksia, niin kilpailu järjestettiin vanhoja tapoja kunnioittaen playback-esiintymisinä.  Tämä tuntuikin parhaalta menetelmältä mietittäessä tätä edeltäneitä vuosia ja useita vesittyneitä orkesterisovituksia. Kilpailun väliaikaesiintyjiksi oli kutsuttu supersuosittu 1970-luvun tyttöduo Baccara uudistuneella kokoonpanollaan. Alkuperäisjäsen Mayte Mateos oli saanut tässä vaiheessa duoparikseen Cristina Sevillan. 

Tangomarkkinoiden merkitys näkyi koko ajan selkeämmin myös Syksyn sävelessä; kahdestatoista loppukilpailijasta neljä oli tangokilpailun kasvatteja. Suursuosioon noussut vuoden 1993 tangoprinsessa Heidi Kyrö palasi viiden vuoden tauon jälkeen Syksyn sävelen loppukilpailuun. Perinteistä iskelmää kunnioittava Portti sydämeen oli tarttuva ja positiivinen kappale. Laulu oli muuten myös Baccaran Mayten ja Cristinan suosikki kilpailukappaleista.

Samana vuonna tangokuninkaaksi kruunatun Petri Hervannon esittämä Surusilmäinen ei nimestään huolimatta käsitellyt asiaa surullisella tavalla, vaan reippaalla vauhdilla ja voimalla. Laulussa oli selviä vivahteita näihin aikoihin maailmanlaajuisesta suosiosta nauttineen Ricky Martinin lattarimeiningistä. Varsinkin lehdistö innostui tästä vauhdikkaasta kappaleesta ja luovutti sille vuoden lehdistöpalkinnon.

Vastapainoksi tangokuningattaren tittelin vuonna 1996 voittanut Saija Varjus esitti mahtipontisen herkän balladin Tähtiin kirjoitettu.

Lea Lavenin tulkitsema Nyt kun oot mennyt kuulosti hyvin euroviisumaiselta schlagerilta, johon kappaleen tekijät Veikko Samuli ja Pekka Ruuska olivat onnistuneet yhdistämään niin vanhaa kuin uutta iskelmää.

Lean ohella konkariosastoa edusti Kisu, joka nähtiin Syksyn sävelen finaalissa jo kolmatta kertaa perätysten. Tulit suoraan sydämeen jatkoi miehelle tuttujen kaiho-balladien linjaa.

1990-luvulla Ykköstähti –kilpailussa menestynyt Kaija Lustila esitti ohjelmistolleen tyypillisen haikean kappaleen Kaukainen tähti.

Syksyn sävelessä ja euroviisukarsinnoissa näihin aikoihin esiintyneestä Rio-yhtyeestä tuttu Make Tommila esitti tällä kertaa soolotuotantoaan Onnenpoika.

Antti Huovila teki hiljaista nousua iskelmätaivaalle voitettuaan Viihdyttäjä 1997-kilpailun Rockets-nimisen yhtyeensä kanssa. Kokoonpano oli saavuttanut suuren suosion keikoilla ja puskaradio viestitti sanomaa upea-äänisestä Antista. Syksyn sävel 1999 marssitti miehen esiin sooloartistina ja hänet otettiin avosylin vastaan. Kilpailukappale Muuttolinnut sijoittui tiukassa puhelinäänestyksessä toiseksi. Huovila sai tämän myötä runsaasti huomiota lehdistössä ja yleisöltä. Keikkakalenteri täyttyi äärimmilleen ja kilpailusävelmän mukaan nimetty ensilevy myi kultalevyn verran.

Kahden vuoden takaisen suurhitin Seinen hylkäämisen jälkeen Tarja Lunnas oli vakiinnuttanut lopullisesti paikkansa iskelmämaailmassa ja tanssilavoilla. Tänä vuonna hän teki paluun Syksyn säveleen ja esitti loppukilpailussa kappaleen Lemmenpölyä. Se kipusikin komeasti kolmannelle sijalle.

Uusia kasvoja tänä vuonna edusti Aki Mannelin, joka kaipasi kilpailukappaleessaan  Sarán läheisyyttä. Toinen uusi kasvo oli vasta 15-vuotias Diana Max (oik. Anttila) kappaleellaan Vivá Pedro. Aki ja Diana jäivät kuitenkin varsin lyhyiksi tuttavuuksiksi.

Lea Lavenin ja Kisu lisäksi kolmas konkari kilpailussa oli Marion, joka kilpaili Syksyn sävelessä yli vuosikymmenen tauon jälkeen. Oven aukaisin oli kuin Marionille tilaustyönä tehty menevä iskelmä.

Lean voitto sattui sopivaan saumaan, olihan hänen ensimmäisestä Syksyn sävel –voitostaan kulunut tismalleen 20 vuotta. Nyt kun oot mennyt kappaleesta Lea sai uutta potkua uralleen sekä kauan etsimänsä uuden hitin.

Lea Laven voitonjuhlissa tasan 20 vuotta edellisen Syksyn sävelen voiton jälkeen. Kuvan lähde: Kuvankaappaus ohjelmasta Syksyn sävel 1999 (9.10.1999, MTV-Viihde/Pearson Television).
SIJOITUSKAPPALEEN NIMIESITTÄJÄSäveltäjäSanoittaja(t)Sovittaja(t)ES.NUMEROÄÄNETPROS.
1Nyt kun oot mennytLea LavenVeikko SamuliPekka RuuskaVeikko Samuli525 06821.7%
2MuuttolinnutAntti HuovilaKari LitmanenVexi SalmiKari Litmanen822 73919.7%
3LemmenpölyäTarja LunnasKari LitmanenJiri NikkinenKari Litmanen913 89112.0%
SurusilmäinenPetri HervantoOkko LaruIlkka Vainio
Risto Asikainen
Risto Asikainen4
Oven aukaisinMarion RungTimo ForsströmJorma ToiviainenMaki Kolehmainen –
Jani Saastamoinen
12
Portti sydämeenHeidi KyröPertti HaverinenJiri NikkinenPertti Haverinen1
Tähtiin kirjoitettuSaija VarjusFridrich BrukIlkka Vainio
Risto Asikainen
Risto Asikainen7
Viva PedroDiana Max Risto AsikainenSipi CastrenRisto Asikainen11
SaraAki MannelinTuomo HämäläinenTimo MäkinenJuha Heikkilä10
Kaukainen tähtiKaija LustilaKari SalliTurkka MaliKari Salli3
Tulit suoraan sydämeenKisuKisu JernströmKisu Jernström
Jiri Nikkinen
Kisu Jernström – Hannu Korkeamäki2
OnnenpoikaMake TommilaMarkku TommilaMarkku TommilaMarkku Tommila –
Jussi Eriksson – Jankke Kuismin
6
ÄÄNIÄYHTEENSÄ115 560

Lähetys: 6.11.1999 klo 21.05 – 22:00

Juontaja: Pertti Salovaara

Voiton huuman jo laskeuduttua lähes kuukauden tauon aikana MTV3 palasi perinteiseen tapaansa ohjelman kulisseihin esittelemään kilpailusta karsittua materiaalia. Niin loppukilpailun kuin sato-ohjelman persoonalliseen tapaan juontanut Pertti Salovaara vertasi karsintaa ja Syksyn Sävelen Satoa omenapiirakan tekoon: ”Jos aletaan tekemään omenapiirakkaa ja meillä on saavillinen omenoita, niin on selvää että hyviäkin yksilöitä tippuu pois”.

Pasi Ruohosen karsitun kappaleen Didlidam synty juontaa juurensa miehen lomamatkaan Münchenissä. Jazz-klubilla vieraillut Ruohonen törmäsi swahilinkieliseen muusikkoon, joka esitteli hänelle paikallista soitinta. 1990-luvun alussa perustettu naisyhtye Hunajamelonit kertoivat tarinan Kakkupalasta.

Lahdesta kotoisin oleva vaalea viikinki Dem (oik. Teemu Mustonen) esitti puolestaan energisen dance-kappaleen Liikaa. Dem kuului Hannele Laurilan luotsaaman Eurorecordsin talliin. Liikaa-kappaleen säveltänyt ja sovittanut Petri Kokko kertoo tehneensä Demille myös kokonaisen pitkäsoiton verran omia kappaleita, mutta valitettavasti levy jäi (ilmeisesti taloudellisista syistä) lopulta julkaisematta.

Dem ja Liikaa

Satoa-ohjelmassa nähtiin luonnollisesti useita MTV:n oman levy-yhtiön artisteja; Susanna Heikki lauloi ajankohtaisesti Rauhaturvaajasta. Heikin ohella MTV-Musiikin talliin kuului näihin aikoihin Jonna Kantola, joka haikaili eteläisempään ilmastoon kappaleessaan San Remo. MTV:n järjestämän Suomen tähti -kilpailun voittaneen Jouni Apajaisen laulu käsitteli arjen parisuhdeproblematiikkaa laulussa Eri vuoroon. Saman tallin artisteihin tarjoili itämaista eksotiikkaa Adi Subari laulullaan Angelle. Indonesiasta kotoisin oleva, mutta Suomeen kotiutunut mies oli hänkin saanut levytyssopimuksen MTV-Musiikin listoilla ja pääsi mukaan myös tangokuninkaallisten tähdittämälle Sinitaivas-kiertueelle. Adin julkinen ura jäi kuitenkin lyhyeksi. Hänen ensin levyttämä Angelle päätyi sittemmin tangokuningas Antti Raiskille.

Esa Nummelan tie iskelmätaivaalle oli kulkenut Suomen Tähti -kilpailun sekä Tangomarkkinoiden finaalin kautta. Ilkka Vainion ja Risto Asikaisen Esalle valmistama Viimeinen bussi karsiutui loppukilpailusta, mutta Syksyn Sävelen Satoon mies pääsi esittämään tuoreimman kappaleensa:

Viimeinen Bussi oli jo äänitetty valmiiksi ja menossa esikoisalbumilleni ennen Syksyn Säveltä, kunnes levypomo Ile Vainio päätti pistää kappaleen kilpailuun. Tämä ei ollut minun suosikkini levyn sävelmistä, mutta koska parhaimmat hitit oli jo ehditty julkaisemaan singleinä, oli aika kokeilla viimeistä bussia. Syksyn Sävelen Satoa oli kiva juttu, etenkin kun näin laulajan kannalta noita tärkeitä tv-esiintymisiä ei ikinä ole liikaa – nykyään vielä vähemmän. Siksi tuo jopa hiukan yllätyksenä tullut TV-keikka on jäänyt mieleen. Biisi otettiin sitten keikkaohjelmistoon, koska ohjelmassa sai hyvin näkyvyyttä, mutta myöskin ihan biisin takia. Sittemmin biisi on kyllä jäänyt jo oman onnensa nojaan…

Vuonna 1980 Syksyn Sävelen loppukilpailussa Portit kappaleella ihastuttanut Pirjo Lehti nähtiin nyt valtakunnallisessa mediassa pitkästä aikaa. Jo useita vuosia poissa isommista musiikkikuvioista sivussa lahtelainen laulaja esitti Sato-ohjelmassa tunteikkaan tangon Huudan rakkauteni maailmalle.

Upeaääninen Marko Tuovinen on Lavatähti-kilpailun voittaja vuodelta 1998, joka loi näihin aikoihin aktiivisesti uraa iskelmämaailmassa. Syksyn sävelen finaalipaikka jäi valitettavasti saamatta, mutta Kari Litmasen säveltämä ja Turkka Malin sanoittama Tanssijan taivas kuultiin tämänvuotisen Satoa-ohjelman päätösnumerona.

Marko Tuovinen esittämässä kappaletta Tanssijan taivas. Kuvan lähde: Kuvankaappaus ohjelmasta Syksyn sävel satoa (6.11.1999, MTV-Viihde/Pearson Television).
KAPPALEEN NIMIESITTÄJÄSäveltäjäSanoittaja(t)Sovittaja(t)
AngelleAdiRisto AsikainenRisto Asikainen-Ilkka VainioRisto Asikainen
Viimeinen BussiEsa NummelaRisto AsikainenRisto Asikainen-Ilkka VainioRisto Asikainen
Eri vuoroonJouni ApajainenKari LitmanenRisto Asikainen-Ilkka VainioKari Litmanen
LiikaaDemPetri KokkoDem – Kalle KlotzPetri Kokko
KakkupalaHunajamelonitSatu TaalikainenSatu TaalikainenHunajamelonit
San RemoJonna KantolaKari LitmanenJuha TapaninenKari Litmanen
Tanssijan taivasMarko TuovinenKari LitmanenTurkka MaliKari Litmanen
Did li damPasi RuohonenKari Haapala-Ville VentoKari HaapalaKari Haapala- Ville Vento
Huudan rakkauteni maailmallePirjo LehtiRaimo Hast – Pirjo Lehti – Rauli NordbergRauli NordbergSeppo Korhonen
RauhanturvaajaSusanna HeikkiRisto AsikainenRisto Asikainen-Ilkka VainioRisto Asikainen

Jätä kommentti