Extra: Syksyn sävel (2002-2010)

Syyskauden 2002 ohjelmia julkaistessa MTV3 shokeerasi laulukilpailun ystäviä perusteellisesti. Helsingin Sanomien (1.8.2002) julkaisemassa uutisessa todettiin, että ”MTV3:n jokavuotinen Syksyn sävel jää ainakin toistaiseksi tauolle. MTV:stä kerrotaan, että päätös koskee vain tulevaa syksyä. Mitä ohjelmalle myöhemmin tapahtuu on ratkaisematta.” Haastattelussa ohjelmajohtaja Jorma Sairanen totesi tuotteen olleen kannattamaton eikä kiinnostanut sponsoreita, vaikka 2001 kilpailu oli saanut vielä lähes miljoonan katsojaluvut. Samaan aikaan Syksyn sävelen kanssa MTV3 päätti lopettaa myös esimerkiksi Napakympin sekä Speden Spelit. Syksyn sävel oli vaihdettu mainostajia enemmän houkuttelevaan Popstars -tosi-tv-formaatilla toimineeseen kykyjenetsintäkilpailuun.

Syksyt vaihtuivat, mutta uutta Syksyn sävel -kilpailua ei kuulunut. Syksyllä 2005 MTV3 päätti helliä laulukilpailun ystäviä ja esittää tunnin mittaisen dokumentin laulukilpailun historiasta. Dokumentissa ääneen pääsivät vanhojen kuvanauhojen lisäksi tuoreissa haastatteluissa Mikko Alatalo, Päiviö Pyysalo, Kirka, Eino Grön, Marita Taavitsainen ja Antti Huovila. Yhtä aikaa dokumentin kanssa julkaistiin myös tupla-cd, jossa esiteltiin kaikki vuosien 1968-2001 voittajakappaleet.

Syksyn sävel 1968-2001 -dokumentin logo (22.10.2005, MTV3 Musiikkiohjelmat)


Yleisradion Muistikuvaputki ja Rouva Ruudun musiikinhistoria -sarjoissa 2007-2009 käytiin myös läpi Syksyn sävelen historiaa. Parhaana asiaohjelmana vuonna 2008 palkittu Muistikuvaputki toi esiin Syksyn sävelen valtaisan suosion ja merkityksen 1970-luvulla. Pian tämän jälkeen myös MTV3:lla alkoi tapahtua Syksyn sävelen tiimoilta. Toimittaja Tanja Huutonen teki merkittävää kulttuurihistoriallista työtä valmistelemalla Syksyn sävelen historiasta kahden tuotantokauden mittaisen dokumenttisarjan Daada daada – Syksyn Sävel –retro MTV3-kanavalle kesällä 2011 ja 2012. Ohjelmasarjassa nähtiin katkelmia kaikista MTV3:n arkistossa olleista Syksyn sävelistä kappaleineen vuosilta 1971-1973, 1975-1977 ja 1979-2001. Lisäksi Huutosen juonnoissa läpikäytiin kappaleiden ja esiintyjien historiaa juontajan esiintyessä ajankuvaan kuuluvan rekvisiitan kanssa. Juontaja seikkaili välillä myös Syksyn sävelen esiintymisissä trikkikuvausten avulla. Kaiken tämän lisäksi kunkin esityksen taustalla nähtiin tietopalkkeja, jossa läpikäytiin artistien, levytysten ja kilpailun historiaa. Kaiken kruunasi tuoreet haastattelut lähes sadan artistin ja tekijän suulla. Näin kattavaa Syksyn sävelen historiaa ei oltu aiemmin tallennettu ja vielä niin helposti sisäistettävässä muodossa. Ei ihmekään, että kesäiltaisin sarja keräsi ajanjaksoon nähden hyvät katsojaluvut. Sarjan menestyksen ansiosta myös laulukilpailun ystäville oli luvassa ensimmäisen jakson viimeisessä jaksossa erittäin mieluisia uutisia…

Daada daada – Syksyn Sävel –retro -sarjan ensimmäisen tuotantokauden tunnus (MTV3)
Daada daada – Syksyn Sävel –retro -sarjan toisen tuotantokauden tunnus (MTV3)

Jätä kommentti